Hösten 2024
Välkomna till höstens spännande föreläsningar!
Föreläsningarna hålls på nedanstående tisdagar kl 19.00
Scrolla för att läsa det fullständiga programmet
1 oktober
HEMLIGHETER BAKOM SCENKAMP
Peppe Östensson, kampkoreograf
”Hur kan man slåss på vita duken utan att göra det på riktigt?”
Under säsongens första föreläsning får vi höra om hur man kan få rörelser att se ut som ett slagsmål eller rent av krigiska handlingar, utan att det händer på allvar. Hur koreograferas detta, och vilka hemligheter gör att det ser äkta ut? Kom och lyssna när Peppe Östensson berättar!
Peppe Östensson har under sina 30 år inom scenkamp jobbat med skådespeleri, koreografi, regi och lärare inom ämnet. Han har även medverkat till ett antal filmer som Arn, samt ett större antal teateruppsättningar, både i Sverige och internationellt.
15 oktober
DÖDSKALLAR PÅ PÅLAR – OM JÄGARE OCH SAMLARE VID VÄTTERNS STRÄNDER
Linus Hagberg, arkeolog
De arkeologiska spåren från dessa bosättningar berättar om liv och död, vardagsliv och kult.”
I centrala Motala, längs Vätterns och Motala ströms stränder, ligger ett av norra Europas största och märkligaste boplatsområden från äldre stenålder. De första pionjärerna hittade till området för mer än 10 000 år sedan, närapå direkt efter att inlandsisen dragit sig tillbaka från södra Sverige. Vättern var då fortfarande en del av havet. Under några sekel kom området att sporadiskt besökas av små familjegrupper för jakt och fiske. Under denna period snörptes Vättern också av och blev en sjö. Ca 7200 f Kr kom detta att förändras. Ett naturfenomen kan sägas vara startskottet till etableringen av en samlingsplats vid Strömmen och Vättern som levde kvar i flera tusen år. De arkeologiska spåren från dessa bosättningar berättar om liv och död, vardagsliv och kult.
Linus Hagberg bor i Vadstena och har under många år varit verksam som arkeolog i Östergötland. Under denna kväll berättar han om de spännande fynden utanför Motala och vad de kan berätta om gångna tider.
22 oktober
SOLBADETS BUDDHA – ELLEN KEYS LIVSTRO
Hedda Jansson, Fil Dr i religionshistoria
”Buddhistiska och teosofiska idéer byggde hennes livstro”
När Ellen Key (1849 – 1926) lät bygga villa Strand på Ombergs södra sluttning i Östergötland var hennes avsikt att för samtida och framtida besökare förmedla sin livsåskådning som hon kallade Livstro. Huset kom att inrymma symboler och detaljer, som alla illustrerade Keys andliga övertygelse. I denna föreläsning får vi följa den forskning som Hedda Jansson gjort inom ett för Ellen Keyforskningen nytt område: religionshistoria.
Hedda Jansson är Fil Dr i religionshistoria och disputerade i maj 2023 på Stockholms universitet. Under åren 2003 – 2016 arbetade hon som föreståndare på Ellen Keys Strand och har sedan 2008 hållit föreläsningar om Ellen Keys idévärld och undervisat i religionshistoria bland annat på Marie Cederschiöld högskola, Stockholms universitet och i samverkan med Folkuniversitetet och Senioruniversitetet. Hon har även givit ut ett flertal populärvetenskapliga skrifter om Ellen Key.
29 oktober
BAROCKMUSIK PÅ CEMBALO
Johan Hansson Lindström
Cembalon – En lång historia
Johan Hansson Lindström berättar om cembalon och spelar på sin egen. Vi får höra om cembalons historia och dess utövare, varvat med med musik som Johan spelar på sitt instrument för dagen – en kopia av ett instrument från Nederländerna år 1655. Cembalon var ett synnerligen viktigt instrument från renässansen fram till att den levde sida vid sida med de nya instrument som växte fram i slutet av 1700-talet, såsom Fortepianot. Det var ett instrument som de flesta musiker och sångare kunde hantera, i varje fall till husbehov med den s k generalbasen, dåtidens ackordanalys.
Johan Hansson Lindström är organist och cembalist utbildad vid KMH Stockholm och Schola Cantorum Baseliensis, Schweiz. Johan är representerad på flera inspelningar för SRP2 samt på skivor med exempelvis Daniel Harding och Sigiswald Kuijken. Han har även uruppfört musik av B Tommy Andersson och Judith Bingham (Storbritannien). Johan har konserterat regelbundet med bl a Drottningholms barockensemble, Sveriges radios symfoniorkester och kör, samt medverkat i flera operaproduktioner på exempelvis Läckö slott och Vadstena-akademien. Vid Confidencen var Johan coach och dirigent för dess akademi för unga sångare 2020-22. Han var organist i Maria Magdalena församling i Stockholm 2017-22 och sedan 2024 i Vadstena Pastorat. Sommaren 2024 ledde Johan barockakademin som firade Vadstenaakademien 60 år.
5 november
OPERATION NORRSKEN – OM STASI OCH SVERIGE UNDER KALLA KRIGET
Christoph Andersson, journalist och författare
”Den kanske största Stasioperationen blev en flopp”
Före Berlinmurens fall var DDR och dess ökända säkerhetstjänst Stasi en maktfaktor i Europa. Journalisten Christoph Andersson har grävt i arkiven och hittat häpnadsväckande uppgifter om dess svenska kopplingar. Den kanske största Stasioperationen blev en flopp. Den gick under namnet Operation Norrsken och skulle kompromettera det svenska kungahuset för dess gamla förbindelser med Nazityskland. Allt avblåstes i sista stund när Stasi och DDR insåg att det fanns pengar att tjäna. Närmare bestämt genom att göra ljusskygga affärer med svenska Asea, Bofors – och den socialdemokratiska regeringen Palme.
Christoph Andersson är journalist och författare och undervisar i journalistik på Södertörns högskola. Hans bok Operation Norrsken: Om Stasi och Sverige under kalla kriget kom 2013. Han har också nyligen utkommit med sin senaste bok De avvisade, som berättar om de judar som Sverige avvisade och därmed skickade mot ett grymt öde.
12 november
CIRKULÄR EKONOMI OCH HÅLLBARHET
Erik Sundin, Professor
Vilka miljöfördelar kan dras av återtillverkning?
Allt fler tillverkande företag strävar efter att bli mer hållbara och cirkulära. Återtillverkning innebär att man tar tillbaka produkter från användning och i en industriell process återställer de till nyskick eller bättre. Föredraget handlar om vad återtillverkning är, varför företag återtillverkar och vilka miljöfördelar det ger. Ett flertal industriexempel tas upp både från utlandet och nationella exempel.
Erik Sundin är professor vid institutionen för ekonomisk och industriell utveckling på Linköpings universitet.
19 november
DE 25-ÅRIGA VALLARNA VID VADSTENA SLOTT
Per Rydberg, fd slottsarkitekt
”Alltså: Varför blev det som det blev?”
Vadstena slott uppfördes med försvarsvallar och två höra torn mot vallgraven, färdigställda under 1550-talet. Vallarna som med tiden kom att byggas högre revs på 1850-talet och materialet i dem användes till utfyllnad så att pirarmar kunde byggas i sjön framför slottet. Tornen revs redan, på 1820-talet.Efter en tid framfördes önskemål om att någon form av vallar åter skulle uppföras runt borggården. För 25 år sedan kunde de invigas.
Per Rydberg som var slottsarkitekt under åren 1992- 2012 deltog i arbetet och ska berätta om hur tankarna gick och vilka val som gjordes beträffande funktion, byggnadsteknik och utformning och hur detta förhåller sig till historiska fakta. Alltså: varför blev det som det blev när det som har kallats den största förändringen vid ett svenskt monument under 1900-talet genomfördes.
OBS!
- Entréavgift betalas gärna med swish eller kontant. Tag med jämna pengar. Swishnr: 123 629 25 77
- Stolar placeras glest. Hänsyn till risk för smittspridning
- Ingen kaffeservering och inget efterföljande samkväm
Plats: Tornhuset, Vadstena Folkhögskola, Tisdagar kl.19.00
Entré 100:- studerande/ ungdom fri entré
Välkomna!